Spoelen met een neusdouche

Als je last hebt van verkoudheid, bijholteontsteking, voorhoofdholte ontsteking of hooikoorts dan kan het aan te raden zijn om de neus te spoelen met een zoutoplossing. Zo wordt de neusbijholte schoon gemaakt en blijft deze vrij van infecties. Voor het spoelen met de zoutoplossing wordt vaak een neusdouche gebruikt. Er zijn een aantal verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld een spuit gebruiken, simpelweg een kommetje. Verder is de Neti Pot misschien we de meest bekende methode. Sinds kort is de Waterpulse daar bij gekomen als meest moderne oplossing.

Waarom een Waterpulse

  • Groot reservoir van 500ml
  • Eenvoudig in gebruik door ventiel aan bovenkant
  • Vaatwasser bestendig
  • Opzet stuk voor kinderen en volwassene

Wat voor zout en hoeveel?

In de Waterpulse neusdouche doe je 1 theelepel zout. Je kan gewoon keukenzout gebruiken uit de supermarkt. Het is belangrijk dat al het zout oplost in het water. Mocht het tijdens het spoelen een erg prikkend gevoel ontstaan in de neus, dan is het aan te raden de volgende keer iets minder zout te gebruiken.

Tip: Gebruik je ook neusspray. Spoel dan eerst je neus voordat je gebruik maakt van de neusspray. Neem je eerst de neusspray, dan zal de zoutoplossing de werkende stoffen weer uit de neus spoelen.

Hoe vaak gebruik ik de neusdouche?

Het is aan te raden om de neusdouche 2 tot 4 keer per dag te gebruiken. Zo lang er snot of slijm uit je neus blijft komen heeft het zin om te blijven spoelen. De eerste paar keer zal het spoelen ongemakkelijk zijn. Echter na enkele keren zal je merken dat het een verademing is nadat je hebt gespoeld.

We hebben ook nog een uitgebreide uitleg over het gebruik van de Waterpulse.

neusdouche

Gevaren van een neusdouche

Over de Neti Pot en de neusdouche zijn soms ook negatief in het nieuw geweest. Bijvoorbeeld gezondheidsnet heeft een artikel geplaatst over de mogelijkheid van negatieve effecten van de neti pot. Wat belangrijk is om daar als kanttekening bij te vermelden is dat deze onderzoeken over de VS gaan. Het grote verschil met Nederland is de kwaliteit van het water. De kwaliteit van het water in Nederland is dusdanig hoog dat je zonder problemen kan spoelen.

De video die je hier ziet is opgenomen door de KNO afdeling van het AMC. Hier wordt uitgebreid uitleg gegeven over het gebruik van de neusdouche. Hierin wordt ook de kwaliteit van het Nederlands water nog een keer aangehaald.